Wiem, że w dziale NVC jest taki wątek, ale jednak tu literatura trochę się różni - choć NVC jest narzędziem AP
Wrzucam na początek to, co wydaje mi się najważniejsze. Uzupełnić można zawsze - i Was też o to proszę
Oczywiście Mazlish i Faber - wszystko, a zwłaszcza "Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"
Thomas Gordon, "Wychowanie bez porażek"
Margot Sunderland "Mądrzy rodzice"
J. Juul "Nie z miłości" - to koniecznie, "Życie w rodzinie" - cudowne, takie oczywiste i odkrywcze zarazem; dla wytrwałych "Twoje kompetentne dziecko" - reszta wg uznania
Cohen "Rodzicielstwo przez zabawę".
Gerhard "Znaczenie miłości"
"Zasypianie bez płaczu" Searsów
A. Kohn "Wychowanie bez nagród i kar. Rodzicielstwo bezwarunkowe"
"Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat" - warto nie trzymać się tej książki ściśle i generalnie sporo mysleć samodzielnie w trakcie jej czytania- jednak uspokaja, że z naszymi dziećmi wszystko w porządku
E.Kirkilionis "Więź daje siłę" - sporo o 1 rż dziecka i znaczeniu więzi
"Moje dziecko nie chce jeść" C. Gonzales KONIECZNIE!!!! Bez względu na ap, nvc i inne frakcje. Tę książkę powinni rozdawać na porodówkach. A przede wszystkim studentom medycyny, zwłaszcza zastanawiającym się nad pediatrią
A wszystko zaczęło się od J. Liedloff i jej "W głębi kontinuum"
Dla wybitnie dociekliwych - "Rozwój umysłu. Jak stajemy się tym, kim jesteśmy" D. Siegel. Czytam tę książkę już piąty miesiąc chyba. Trudna, naukowa, choć ta nauka podana jest w możliwie jak najbardziej przystępny sposób - a jednocześnie nie pozostawia złudzeń co do znaczenia empatycznej komunikacji w życiu każdego człowieka. W prawidłowym rozwoju każdego człowieka.